Ljekarna iz naše prirode

Ljekarna iz naše prirode

Ljekovito bilje ima svoju dugu tradiciju jer pomoću biljaka moguće je uspješno izlječiti razne zdrastvene tegobe, pa nije neobično što svatko od nas tijekom života upotrebljava ljekovite biljke. Neki to čine povremeno, a neki svaki dan. Za mnoge ljekovite biljke danas postoje znanstveni dokazi o njihovom pozitivnom djelovanju na čovjeka. Važno je znati da je za uspješan pripravak od posebne važnosti pravilan način pripremanja, jer ne smijemo uništiti dragocjene sastojke. Pročitajte nekoliko poznatih recepata iz davnina koji se koriste još i danas.

Anisom protiv kašlja i nadutosti:
Punu čajnu žličicu usitnjenih plodova anisa preliti s ¼ L kipuće vode, ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procijediti. Piti dvije do pet šalica na dan, nezaslađeno.
Kneippova kura od borovice:
Bocice borovice su odavnina poznate kao univerzalni lijek za sve. Svećenik Kneipp osmislio je kuru s borovicom koja je se koristi i danas. Pomaže kod nadutosti, žgaravice, žučnih i jetrenih tegoba, a pospješuje i izlučivanje vode.
Prvi dan žvakati triput po jednu borovicu, drugi dan triput po dvije bobice – svaki dan jednu bobicu borovice više dok ne dođete do triputpo dvadeset bobica na dan. Tada započinje obratni redosljed – svaki dan po jednu bobicu manje dok opet ne dođete na početak.
Kim kao najstariji začin i lijek:
Kim je jedan od najstarijih začina na svijetu, a upotrebnjava se i kao ljekovita biljka. Kim pomaže protiv grčevitih želučanih i crijevnih tegoba.
Punu žličicu kima zgnječiti (npr. u mužaru) i zatim preliti s ¼ L kipuće vode. Procijediti nakon deset minuta. Piti dosta toplo gutljaj po gutljaj. Kim će pozitivno djelovati i ako se sušeni plodovi žvaču ili se više puta na dan uzima na vrh čajne žličice prah od kima.

Gospina trava kao prijateljica žena:
Gospina trava ima pozitivno djelovanje na razne ženske tegobe, a uspješno i potiče probavne organe i žuć. Bere se i suši u lipnju, kad je u punome cvatu. Gospina trava je izvrsna biljka koja može djelovati i kao prirodni antidepresiv.
Dvije pune žličice gospine trave preliti s ¼ L vode i staviti da prokuha i nakon nekoliko minuta procijediti. Dva do tri puta na dan piti po jednu šalicu. Mjesec dana pijte čaj od gospine trave.
Ljekoviti čaj od lipe:
Lipa je svoj status vrlo ljekovite biljke stekla od davnina. Bilo bi ga najbolje piti zimi, ali ako ćete ga piti i sada tokom proljeća i ljeta nećete pogriješiti.
Za čaj koji izaziva znojenje preliti 1/4 L kipuće vode preko dvije žličice cvjetova lipe, ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procijediti. Ukoliko vam nedostaje slatkoće zasladite medom.
Ružmarin kao začin i ljekovita biljka:
Ružmarin je dobro poznat začin koji ne nezaobilazni začin kada se priprema mediteranska kuhinja. Od ružmarina se može raditi kupna, vino, ali i čaj. Kupka se sprema vrlo jednostavno da se 50 g listova ružmarina prokuha s jednom litrom vode. Ostavite da se hladi 20ak minuta, a zatim procijedite.
Jednu punu žličicu preliti s 1/4 L hladne vode, polako zagrijati do ključanja i odmah procijediti. Piti ujutro i navečer po jednu šalicu.
Ljekoviti maslačak:
Kada šečete livadom i divite se veselim žutim maslačcima, niste niti svjesni koliko je taj lijepi žuti cvijet zdrav. Važno je maslačak iskopati iz zemlje, dobro oprati, rastvoriti ga i ostaviti zajedno s biljkom da se suši.
Jednu do dvije žličice nasjeckanoga sušenog korijenja i biljke preliti sa 1/4 L hladne vode, pustiti da proključa i kuhati samo jednu minutu. Ostavite desetak minuta, pa procijedite.Kura ovim ljekovitim cvijetom trebala trajati minimalno mjesec dana, a potrebno je uzimati dva puta na dan po jednu šalicu čaja.

         
Ocjena: 4.9 / 5 (516 ocjena)