Anđelika

Anđelika

Anđeoski korijen, biljka Sv. Duha ili korijen Sv. Duha narodni su nazivi za biljku anđeliku, poznatu po svojim izuzetnim ljekovitim svojstvima. U srednjem se vijeku, primjerice, upotrebljavala kao lijek protiv kuge i kolere. Ova biljka raste i preko dva metra visine, a prepoznatljiva je po svojim žuto bijelim ili zelenkasto bijelim cvjetovima i blagom mirisu.
Najčešće se koristi za pročišćavanje organizma jer potiče sve vrste izlučivanja. Tako pojačava mokrenje i potiče znojenje, tjerajući sve štetne tvari van iz organizma kroz kožu. Uz to, pročišćava i jača krv te snižava krvni tlak. Korisna je kod bolnih mjesečnica, kao i kod grčeva u želucu. Također, vjeruje se da anđelika poboljšava rad srca, kao i da utječe na gipkost mišića. Jača živčani sustav, pojačava apetit, no istovremeno ublažava nadutost. Osim toga, ova moćna biljka koristi se za ublažavanje migrena i vrtoglavica, a osobito je korisna kod prehlada i općenito bolesti dišnog sustava.
Kupelji pripremljene od anđelike pomažu kod reumatskih tegoba, no potreban je oprez, jer s obzirom na svoje snažno djelovanje, pogrešnom primjenom može uzrokovati upalne procese na koži. Kada je riječ o unutarnjoj primjeni, od ove se biljke najčešće pripremaju čaj ili vino.

 
 
 
         
Ocjena: 4.9 / 5 (456 ocjena)