Alma teleskop pušten u pogon

Alma teleskop pušten u pogon

U čileanskoj pustinji su puštene u pogon 66 antena koje prikupljaju brojne radio valove iz svemira i koje bi nam mogle dati odgovore na brojna pitanja o porijeklu svemira.

ALMA ili Atacama Large Millimeter Array je najmoćniji teleskop na svijetu. U taj teleskop uloženo je više od 1.3 milijarde dolara, taj teleskop trebao bi pomoći znanstvenicima da otkriju činjenice od kuda potječemo. ALMA prikupljene radio valove pretvara u digitalne informacije koje se prenose putem optičkih vodiča dugih 6 kilometara i to u super računalima koji imaju snagu kao 3 milijuna laptopa. ALMA je teleskop koji je 10 puta točniji od Hubblea.

ALMA se sastoji od 66 gigantskih antena i nalazi se u Čileu na visini od 5 000 metara, a postrojenja se nalaze na visini od 2900 metara i tamo će znanstvenici imati dodatni kisik.

Brian Ellison, voditelj projekta, istaknu je: “Prikupljanjem radiovalova umjesto optičkog svjetla, ALMA može “gledati” kroz gustu prašinu u oblacima u dubokom svemiru. To će omogućiti astronomima uvid u galaksije nastale neposredno nakon Velikog praska. Također, moći će se vidjeti kako su pojedine zvijezde i planeti formirani, što bi moglo objasniti misteriju kako smo zapravo nastali, odnosno moći će se pronaći tragovi spojeva vode na kemikalijama sličnih onima u DNA.”

Za ovaj projekt odabrana je čileanska pustinja, zato što jedno od rijetkih mjesta na zemlji gdje je visoka stopa suhoće bez umjetne svjetlosti. Suhoća je veoma važna zbog vlage u zraku koja upija radiovalove tanjura koji se pokušavaju uhvatiti. Slike kod ALMA teleskopa biti će 10 puta oštrije nego one od Hubblea.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (314 ocjena)