Drvo života – tri stupa očitovanja

Drvo života - tri stupa očitovanja

Drvo života je reljef koji predstavlja mapu univerzuma. Kabalisti smatraju da sve što postoji u univerzumu, svako kozmičko očitovanje, oblik energije, objekt, ideja ili akcija, može biti predstavljano na Drvetu života. Stoga je ono izvanredan sistem za klasifikaciju i proučavanje međusobnog utjecaja različitih ideja i objekata. Drvo života predstavlja i izjednačava makrokozmos-svemir, sa mikorokozmosom-čovjekom. Prema tome, sve ono što se u velikim razmjerima odigrava u kozmosu, također se dešava i u čovjeku.

Stupovi

Drvo života prikazuje proces očitovanja božanske sile kroz energiju i oblik. Forma i energija su u suštini isto, odnosno, forma je energija koja je organizirana u oblik. Na reljefu Drveta života, možemo razlikovati tri stupa očitovanja.

Prvi-desni stup, naziva se Stup kozmičke snage, Stup milosrđa. Po svojoj prirodi je aktivan, muški i pozitivan. Prikazuje se kao bijeli ili srebrni.

Drugi-lijevi stup, naziva se Stup kozmičkih oblika, Stup strogosti. On je pasivan, ženski i negativan. Njegova boja je crna.

Treći- u sredini, između lijevog i desnog stupa nalazi se Stup kozmičkog sklada, Stup ravnoteže. On je neutralan i na njemu se energije lijevog i desnog stupa dovode u skladan oblik izražavanja.

Aktivne i pasivne snage se razvijaju kroz ravnotežu, što je sadržano u principu polarnosti, koja uči da sve manifestacije nastaju kroz tenziju između suprotnih polova. Ova zakonitost se ne očituje samo na stupove, već djeluje i na cijelome Drvetu života, uspostavljajući složenu mrežu polariziranih odnosa, koji postoje u stanju međusobne napetosti. Takvo stanje omogućava kretanje energije između različitih polova i njene ravnoteže.

 
         
Ocjena: 4.6 / 5 (495 ocjena)