Galaksija ima 100 milijardi planeta

Galaksija ima 100 milijardi planeta

Na svaku zvijezdu dolazi jedan planet, rekao je Jonathan Swift, postdoktorant na Caltechu. Analizirajuči planete oko zvijezde Kepler-32, astronomi su procijenili da u galaksiji postoje milijarde planeta.

Planetarni sustav koji je otkriven, sastoji se od 5 planeta. Ti planeti kruže oko zvijezde te su vrlo slični Zemlji. Orbite planeta nalaze se na takvom položaju da teleskop Kepler ima jedinstven pogled na sustav, a astronomi s Caltecha dobili su bolji uvid u sam proces formacije planeta. Ovo je isto tako prvi puta da su astronomi proučavajući sustav crvenog patuljka, najbroniji tip zvijezde u galaksiji, procijenili da na svaku zvijezdu dolazi jedan planet.

Planeti u sustavu crvenog patuljka nalaze se vrlo blizu svoje zvijezde, ali kako su crveni patuljci hladniji i puno manji od našeg Sunca, ne isključuje se činjenica da bi ti planeti mogli biti adekvatni za život.

Iako se još ne zna kako se formirao sustav Kepler-32, astronomi su otkrili kako su ti planeti nastali iz protoplanetarnog diska sačinjenog od prašine i plinova koji se formirao u tijela koja kruže oko zvijezde, isto tako smatraju kako su se ti planeti formirali negdje dalje od Keplera-32 jer su studije pokazale kako u tako mali prostor ne bi stala tolika masa i toliko blizu zvijezde.

Zanimljiva je činjenica da u svemiru postoji toliko planeta, a moglo bi se reći da postoji i više planeta nego samih zvijezda.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (480 ocjena)