Hubble snimio time-lapse film

Hubble snimio time-lapse film

ESA-in/NASA-in svemirski teleskop Hubble snimio je time-lapse film koji prikazuje misterioznu protozvijezdu koja se ponaša poput bljeskajuće svjetiljke. 25-34 dana, taj objekt , izbaci bljesak svjetla koji se širi kroz okolni plin i prašinu. To je već treći put da je takav fenomen primijećen i to je najmoćniji svjetionik koji je do sada viđen. Ovaj objekt je prvi koji je povezan sa svjetlosnom jekom.

Na Hubbleovoj slici, uzrok vatrometa je skriven iza omotnice od prašine i gustog diska. Astronomi misle kako stroboskopski efekt postoji zbog periodičnih interakcija između dvije novoformirane zvijezde koje su gravitacijski međusobno vezane. To su dvije zvijezde koje vuku materijal prema unutra iz okolnog diska prašine i plina.

Astronomi imaju teoriju koja kaže kako svjetlosni bljeskovi nastaju zbog iznenadnog ubacivanja materijala u rastuće zvijezde dok se one tako približavaju jedna drugoj u svojim orbitama, oslobađajući tako eksploziju zračenja.

James Muzerolle iz instituta Space Telescope Science u Baltimoreu koji je nedavno proučavao taj fascinantni objekt koristeći NASA-in Spitzer Space Telescope i Hubble rekao je kako ta protuzvijezda ima tako velike varijacije pa je to u sjajnosti s preciznim periodom vrlo teško objasniti.

Opažanja teleskopa Hubblea otkrivaju spektakularno odmicanje svjetla od središta sustava, ta je optička iluzija poznata pod nazivom svjetlosna jeka. U početku to izgleda kao da erupcije plina izlaze iz protozvijezde. Ti impulsi su zapravo bljeskovi svjetla koji se šire kroz okolni plin i prašinu i tako reflektiraju prema promatraču.

Zvjezdani, dvostruki i bljeskajući sustavi poput ovoga su rijetki, jer dvojne, bliske zvijezde čine samo nekoliko postotaka zvjezdane populacije naše galaksije. Zvijezde u dvojnom sustavu kruže oko zajedničkog težišta. Razlikujemo spektroskopski dvojni sustav, gdje su zvijezde toliko blizu da se čine kao jedna i vizualne dvojne zvijezde, kod kojih možemo vidjeti da se radi o dvije odvojene zvijezde. U sustavu može biti i više od dvije zvijezde. U višestrukim sustavima zvijezde su obično raspoređene u parove, ili oko para kruži jedna zvijezda. Pulsirajuće svjetlo je vjerojatno kratak fenomen u ranom životu zvijezde.

         
Ocjena: 4.9 / 5 (464 ocjena)