IFA filozofija – znanje o životu

IFA filozofija - znanje o životu

IFA u Yoruba jeziku znači „mudrost“ i „znanje o životu“, a promiče koncept da učenje u tijeku života čovjeka u stvari nikada ni ne prestaje.

To znanje dolazi iz stare drevne Afrike, kolijevke čovječanstva, zaboravljenih znanja i mudrosti naših predaka. U IFA fiozofiji koristi se metoda „rad sa precima“ kao osobnim informacijskim izvorom, odnosno pretendira „spiritualnu genetiku“. To je područje iz kojeg obično nastaju svi problemi ili ljepše rečeno – osobni izazovi. Rad sa spiritualnim izvorom najviše se koristi u terapeutskom radu.

Kuda god se okrenuli, oko sebe vidimo i osjećamo prirodnu energiju, u raznim formama. Vidimo vjetar, vatru, rijeke, mora, zemlju, biljke. Vidimo staro stablo. Da li ste ikada gledali korijen nekog starog stabla i da li ste osjetili njegovu energiju? Stablo je zahvalno što ima zemlju, zemlja je zahvalna što ima korjen, korjen je zahvalan što je na dobrom mjestu i što ima vode i dobru klimu da može rasti.

Svi udišemo isti zrak koji je također energija, bez obzira na boju kože ili možda vjersku pripadnost.

To je kao disanje. Dok dišete živi ste ili dok učite živi ste. I činite svoj život boljim. Rođeni ste da budete sretan čovjek, jer je to prirodno. Za uspjeh u životu ne postoji recept, jer svi smo mi različiti sa različitim mogućnostima, sposobnostima, snovima.

Svaki živi stvor na ovoj planeti ima svoje pravo vrijeme. Naravno, to je isključivo individualno, na način da svoj život dovede u red zbog toga jer mu je došla „prilika dana“.

Činjenica da smo živi, dokazuje da smo zapravo pobjednici i da je neophodno potrebno i nužno da se uskladimo sa svojim energijama. Život je blagoslov i budimo budni i mudri u kreiranju svojeg života, jer to što si sami iskreiramo i stvorimo, to ćemo i nositi kroz svoj život kao breme na svojim leđima. Vizija „pobjede u životu“ trenira našu mudrost, a samim time i našu strpljivost. Baš radi kreativne slobode važno je biti strpljiv i mudar.

 
 
         
Ocjena: 4.5 / 5 (492 ocjena)