Kako djeluju određene boje?

Kako djeluju određene boje?

Crvena – potiče cirkulaciju, vitalizira stanice, otpušta duboko zarobljenu energiju, daje snagu procesima koji su stagnirali i pojačava osjećaje. Ova boja je element vatre, pa poboljšava sve što je u nama povezano s aspektom vatre. Ali, ako je u nama princip vatre naglašen (npr. upala, bijes), još više će potaknuti te procese. Pomaže kod oboljenja poput niskoga krvnog tlaka, reumatizma, anemije, paralize i drugih tegoba uzrokovanih hladnoćom (jedan od patogena u tradicionalnoj kineskoj medicini).

Žuta – povezana je s osjećajima zadovoljstva i sreće. Aktivira motorički i živčani sustav, pospješuje izbacivanje toksina iz jetre, ima blagi diuretski učinak, tonizira, pomaže kod opstipacije, stimulira bez uzbuđenja.

Žuto-smeđa – boja elementa zemlje, koja smiruje želudac i slezenu.

Plava – pomaže nositi se s potisnutim osjećajima tuge iz prošlosti nagomilanim u predjelu prsnog koša i drugim dijelovima tijela, daje jasnoću i mirnoću. U jednoj studiji provedenoj u državnoj bolnici New England (SAD), 25 djelatnika s normalnim krvnim tlakom sudjelovalo je u eksperimentu plavom bojom pola sata dnevno. Svi su pokazali pad krvnog tlaka, dok je crvena svima povisila krvni tlak. Dakle, plava boja preporučuje se kod visokoga krvnog tlaka, problema s plućima (astmom) i kožom, opeklina, za kroničnu bol, zaustavljanje krvarenja.

Narančasta – boja prosperiteta i ponosa. Potiče rad štitnjače, pomaže probavu, olakšava disanje, obnavlja tkivo, grije, stimulira, razvedrava, pomaže kod žučnih kamenaca, hernije i upale slijepog crijeva, stimulira stvaranje mlijeka nakon poroda.

Zelena (kombinacija plave i žute) – općenito je boja ozdravljenja koja opušta, održava fizičku i mentalnu energiju, smanjuje tenzije i bolne procese. Povezana je s elementom drva i u kombinaciji sa žutom ili smeđom ima pozitivan utjecaj na jetru i žuč.

Indigo – pomaže kod zaustavljanja krvarenja, astme, kašlja, hladi i zatvara.

Ljubičasta – potiče rad slezene, inspirira, prenosi energiju na višu razinu, smiruje napete živce. Prekomjerna gojaznost je deficit ljubičaste boje u organizmu.

Tamnoplava i crna – povezane su s elementom vode. Aspekt vode u tijelu povezan je sa strahom i fleksibilnošću. Usmjeravanje tih boja na kožu, konzumiranje sličnih namirnica i pripravaka pozitivno djeluje na bubrege i mokraćni mjehur te indirektno pomaže našim emocijama vezanim uz strah ili pretjeranu krutost.

Boje u nama izazivaju emotivne reakcije i odraz su našega emotivnog stanja. Većina nas pokazuje sklonost prema nekim bojama, što se odražava kroz boju naše odjeće i drugih aspekata života, odražavajući našu osobnost. Zavirite u svoj ormar i pogledajte koja boja dominira. Podložnost nekoj boji može izazvati nesklad u našem životu, zato je preporuka da se suzdržite od boje koja prevladava u vašem ormaru, jer ćete možda otkriti jedan sasvim novi aspekt sebe, do sada vama nepoznat.

Svakodnevna lista problema na koje djeluje terapija bojama sve je veća. Kako se primjena te tehnike sve više primjenjuje, uočljiviji su i njezini rezultati. Navedene korelacije boja i problema samo su mali broj primjera iz široke palete utjecaja boja na ljude.

 
         
Ocjena: 4.9 / 5 (556 ocjena)