Karta imenom Papa – što znači i predstavlja

Karta imenom Papa - što znači i predstavljaPapa je u tarotu prikazan obično između dva kardinala koji kleče pred njim. U ruci drži papinski štap dok drugom rukom daje kardinalima blagoslov. Ponekad umjesto štapa u rukama drži ključeve sv.Petra. U nekim špilovima lik pape zamjenjuje lik Jupitera uz koji se nalazi njegov orao. Od 19 st lik pape zamjenjuje se često sa prikazom hierofanta (onaj koji tumači sveto), što ovu kartu dovodi u vezu s antičkim misterijima.

Crkvi je kod tarota najviše smetala ova karta. To je jednostavno bila uvreda. Zanimljivo je da u jednom belgijskom špilu naslikan bog vina i strasti, egzotični Bakus.

Prema Crowleyu, ova karta simbolizira sjedinjenje mikro i makro kozmosa. Prema drugim autorima ona govori o osjećaju pokornosti (Pollack), inspiraciji, kreativnosti, etičnosti (Douglas), o vječnoj inteligenciji koja nam pomaže da savladamo barijere (Case), karici koja povezuje čovjeka i boga (Gray) ili pak potencijalnoj duševnoj snazi. Po Waitu papa je jezgra svake teologije i onoga što uvijek ostaje sakriveno.

Karta hirofanta ili pape tumači se kao intelektualno i materijalno dobro. Dobar savjet, kojeg treba poslušati. Potraga za znanjem. Skorašnje rješavanje situacije uz pomoć savjetnika.Treba se moći uzdići iznad situacije u kojoj se nalazi pitač. Ova karta često nagovještava susret sa osobom kojoj je nekada pitatelj pružio utočište, a koji mu sada može pomoći. Papa je milosrdan, velikodušan, ali zna da nema slobode izvan univerzalnog zakona. Ovu kartu tumačmo kao astološki znak Bik.

Obrnuto:

Karta govori o osobi bistrog uma, koji probleme rješava na originalan način, ne oklijevajući te nekonvencionalnim putem. Obrnuta karta također može ukazivati na posljedice neodgovornog ponašanja, bavljenje okultizmom bez dovoljno znanja, učincima nižeg astrala.

 
 
 
         
Ocjena: 4.5 / 5 (348 ocjena)