Karta ljubavnika – što ona znači i predstavlja

Karta ljubavnika - što ona znači i predstavljaU nekim špilovima tarota vidimo par nad kojim leti Kupid. Gringonneurovom špiliu prikazana su čak tri ljubavna para od kojih je jedan u svađi. U Švicarskom tarotu ljubavni par promatra starac oslonjen na štap. U Marseljskom špilu kao i većini kasnijih špilova ova karta prikazuje mladića između dvije žene nad kojim Kupid napinje luk. Obično je riječ o jednoj mlađoj i jednoj staroj ženi. Ova karta se zove i izbor, dvojba.

Gledajući je možemo pročitati po prvi puta jedan onako pravi ljudski problem. U psihologiji muškarca i žene muške figure govore obično o svjesnosti, intelektulanom dostignuću i duhu dok ženski lik simbolizira aspekt tijela, emocije i dušu.

Na slici vidimo da je mladić očito emotivno vezan za obje žene. Jedna od njih više privlači njegove seksualne nagone a druga spiritualne težnje. One imaju vlast svaka u svom aspektu, no što će prevladati u njemu. Iznad njih troje lebdi krilati strijelac. Možda je na nevidljiv način povezan s plavušom (grešno ljudsko biće ) ili je njezin saveznik a cilja u srce mladića. Svaka od ovih dviju žena ima gotovo hipnotičnu lunarnu privlačnost, reklo bi se magičnu moć, a muškarac na slici nikako se ne može osloboditi ni jedne od njih jer obje su na neki način njegove. Što ljubavnik osjeća prema svakoj od njih? Ova karta je vrlo inspirativna i kad je bolje pogledate mogli bi sastaviti cijelu dramu. Ljubavni trokut ili spiritualni trokut. Svako od nas iz iz iskustva zna da kad nešto želimo potisnemo ono što nas smeta i dođemo do cilja. Stari pitagora je govorio veliku istinu kada je rekao ima nešto osnovno i jako ljudsko u trokutu. 1+2=3 a iz 3 nastaje cijeli svijet, ova karta nosi numeriđološki broj 6.

Sjetimo se osude Parisa, suđenju u kojem je Eros imao važnu ulogu. U grčkom mitu Hera i Atena su istodobno ponudile Parisu dobar razlog čak i božansko mito, da njihovu ljepotu nagradi zlatnim jabukom. Ali Afrodita (plavuša na karti) je jednostavno skinula svoju odjeću, otkrivajući svoje čari i naložila sinu Erosu da poleti sa ljubavnom strelicom. Kao rezultat Afrodita je dobila jabuku, a Paris Helenu. Je li Erosova strelica letjela u pravom smjeru? Ovim činom Paris je uvukao sebe u krvoproliće i u svoj svijet i veliku patnju. Ali iz te patnje je došla pronicljivost i inspiracija. Prema A. Douglasu ova karta govori o odluci koju nužno mora donijeti putnik kroz život. Prema Crowleyu ova je arkana jedna od najvažnijih u špilu jer tumači principe kozmičkog stvaranja.

U divinaciji se tumači kao sigurnost u partnerstvu, ljubav, odluke koje dolaze zajedno, zaruke vjenčanje. Intuitivni izbor, inspiracija, unutarnja ravnoteža, kompatibilnost partnera. Upozorenje da izborom jedne mogućnosti isključujemo drugu. Ugovori, dogovori. Ako je karta okrenuta obrnuto:

Nesklad, unutarnji konflikt, vanjski utjecaji djeluju nepovoljno na partnerstvo, kraj ljubavne veze, loš izbor partnera.

 
 
 
         
Ocjena: 4.9 / 5 (526 ocjena)