Pozdrav Suncu za tjelesno i psihičko zdravlje

Pozdrav Suncu za tjelesno i psihičko zdravlje

Pozdrav Suncu (Surya Namaskar) je vježba koja ima pozitivno djelovanje na tjelesno i psihičko zdravlje. Ovom ćete vježbom u samo 15-ak minuta dnevno znatno poboljšati cijeli niz funkcija u organizmu. Ukoliko se spremate na noćno učenje, ova će vježba imati veći učinak od šalice crne kave.

Pozdrav Suncu je odlična priprema za daljnji rad, ali u nedostatku vremena, izvedena dva puta u sporijem, a zatim dva puta u bržem tempu, može zadovoljiti potrebe cjelokupnog vježbanja. Izvođenje ove vježbe jača trbušne mišiće, poboljšava probavu, pamćenje, fleksibilnost mišića i kralježnice i normalizira rad endokrinih žlijezda.

Vježba se izvodi na način da se okrenete prema suncu, sklopite šake na grudima, duboko udahnite i izdahnute. Udišući, podignite ruke iznad glave, istegnite laktove i odvojite ruke. Zatim se savite prema naprijed uz izdah, položite dlanove na pod pored stopala i udišući, polako povucite desnu nogu nazad, zategnite koljeno, dignite glavu i gledajte pred sebe, odnosno, prema Suncu.

 
         
Ocjena: 4.5 / 5 (574 ocjena)