Saturnov prsten F otkrio patuljaste mjesece

Saturnov prsten F otkrio patuljaste mjesece

Svemirska letjelica Cassini 2006. godine počela je fotografirati Saturnov sustav te je otkrila kako se u Saturnovom prstenu F veliki broj patuljastih mjeseca, točnije malih prirodnih satelita. Znanstvenici su se zaista iznenadili ovim otkrićem jer je potrebno spajanje čestica kako bi se stvorili ovakvi mali mjeseci, a prepreka tome je predstavljala moćna gravitacijska sila.

Fizičar Phil Sutton sa sveučilišta Loughborough s odjela za fiziku kaže da je Saturnov prsten F najaktivniji u Sunčevom sustavu i da je praćenje, promatranje i proučavanje Saturnovih prstena omogućeno korištenjem podataka s letjelice Cassini, te dodaje kako je ovo otkriće očaravajuće.

Pastir Prometej koji ograničava rasipanje prstena, po tome je i dobio naziv Pastir, izravno utječe na stvaranje tih malenih mjeseca. Saturnov prsten F je krajnji vanjski prsten. Interakcija između prstena F i Prometeja događa se zbog razlike u obliku eliptičnih orbita prstena i Prometeja. Kada se Prometej kreće prema prstenu F, a zatim udaljava on stvara strukture streamer-chanels, te na taj način povlaći dio čestica sa sobom, a ostavlja prazne prostore unutar prstena.

Uz ovakva istraživanja može se doći do rješavanja nekih misterija koji su povezani uz nastanak planeta.

         
Ocjena: 4.8 / 5 (326 ocjena)