Sefiroti – što predstavljaju

Sefiroti - što predstavljaju

Drvo života se sastoji od deset sefirota. Oni se još nazivaju i deset svetih izljeva, a predstavljaju faze u izražavanju božanske energije. Oni se razvijaju jedan iz drugoga i sefir, poslanik koji predvodi, uvijek sadrži sve slijedeće potencijale. Na taj način prvi sefir sadrži svih neočitovanih devet, drugi osam , treći sedam. Svaki sefir je na taj način stepenica u božanskoj evoluciji. Zbog toga je određeni sefir pasivan u odnosu na onog koji ga stvara i aktivan u odnosu na onog koji iz njega slijedi. Način nastanka sefirota u fiksnom redoslijedu, od prvog do desetog, naziva se često i bljesak munje ili silazak moći.

Keter – Kruna, prvi sefir, nastaje iz bezgranične svjetlosti. Označava početak, novo, neotkriveno, područje budućnosti. Svako otkriće ili inovacija koji nikada do tada nisu postojali na Zemlji. Planet Pluton najjasnije očituje utjecaje i karakteristike ovog sefira.

Hokmah – Mudrost, nastaje iz Ketera i predstavlja nalet kozmičke energije. On je božanski otac i označava mušku, dinamičnu, aktivnu, pozitivnu silu. Pokazuje se kao linija ili kao slijed točkica kroz prostor. Neptun astrolozi povezuju s ovim sefirom.

Binah – Razumijevanje, nastaje izljevom iz Hokmaha i predstavlja ženski arhetip univerzuma. On je velika majka svega živoga i označava oblikovanje, odgovornost, ograničavanje, svi majčinski i ženski simboli, dom, obitelj, Saturn, kao gospodar karme i vremena, pridodan je ovom sefiru.

Hesed – Milost, nastaje iz Binaha kao rezultat sjedinjenja muškog i ženskog principa, arhetipske majke i oca. Nalazi se na stupu kozmičke sile, a kao rezultat najsavršenijeg sjedinjavanja božanskih roditelja, on očituje, sveopću ljubav i milosrđe. Ovaj sefirot se u astrologiji povezuje s Jupiterom.

Geburah – Strogost, nastaje iz Heseda i nalazi se na lijevom stupu Drveta života. Označava, energiju, silu, promjenu, disciplinu, seksualnu energiju, tjelesnu vitalnost, razgradnju i destrukciju. Osobine ovog sefira predstavlja planet Mars, koji brani svoju zemlju od neprijatelja i bori se za uspostavljanje pravde i ravnoteže.

Tifaret – Ljepota, smješten je u srednjem stupu. Ima energiju Heseda i Geburaha, ljubav i disciplina muškog i ženskog principa je uravnotežena i postavljena na stup sklada. Na njegovom nivou se ostvaruje svijest o vremenskim dimenzijama, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Njegova planeta je Sunce.

Necah – Pobjeda, nalazi se na stupu kozmičkih sila i izražava ideju ljubavi i energije na jednom mnogo grubljem nivou. Predstavlja ljudske instinkte i osjećaje.Obuhvaća područja kao što su, međuljudski odnosi, umjetnička dostignuća, ljubav prema određenim pojavama, bogatstvo, luksuz i duhovna dostignuća. Na ovo područje se odnosi Venera.

Hod – Sjaj, nastaje daljnjom evolucijom božanske energije iz Necaha. Odnosi se na čovjekove intelektualne moći i njegov um. Obuhvaća znanje, škole, književnost, trgovinu, magiju. Njemu astrološki pripada Merkur.

Jesod – Temelj, izlijevanjem iz Hoda, energija se ponovo vraća na srednji stup sklada. Odnosi se na osjetila, instinkte, intuiciju i nesvjesne aspekte čovjekove osobe. Obuhvaća punjenje i pražnjenje, periodične promjene i raspoloženje, pa je stoga on sfera Mjeseca.

Malkut – Kraljevstvo, nastaje iz Jesoda i predstavlja materijalni svijet ili površinu zemlje. Označava stabilnost, tromost, tamu i gustoću, a odnosi se na posjed, imovinu i tijelo. Ovaj sefir je božansko biće koje je evoluiralo kroz devet razvojnih kotača i steklo znanje i svjesnost, sada se obogaćeno iskustvom, vraća svome tvorcu Keteru i krug se zatvara.

 
         
Ocjena: 4.6 / 5 (258 ocjena)