Tarot karte za predviđanje budućnosti

Tarot karte za predviđanje budućnosti

Riječ Taro je izvedena iz drevne egipatske riječi Tar (način) i Ro-ros (kraljevski). Okultisti uglavnom koriste Veliku Arkanu od 22 karte, koja odgovara Hebrejskom alfabetu dok Malu Arkanu od 56 karata, smatraju igračim kartama prije nego kartama za proricanje. Tarot je strukturni sistem magijskih slika. Mjesto i vrijeme te podrijetlo nije s sigurnošću utvrđeno no povijesni dokazi ukazuju na 1450. povijesničari se slažu u tome da se karte s klasičnim Tarot simbolima javljaju u 18. stoljeću.

Neki tvrde da Tarot vuče korijene iz drevnog Egipta te da je stvoren u zadnjim danima velike egipatske kulture. Priča glasi ovako : Praoci drevnog Egipta vidjevši propast svog carstva, okupe se te odluče suziti ogromno znanje skupljano stoljećima. Neki su predlagali ispisivanje znanja na papiruse te njihovo sakrivanje u tajnim odajama piramida dok su drugi predlagali da se isti papirusi povjere na čuvanje mudracima. Tada se najmudriji među mudracima slože da će svoje cjelokupno znanje predati u naslijeđe ljudima te potom simbolično naprave tarot karte.

Nakon što su karte ugledale svijetlo dana uslijedila je velika popularnost. Tarot nam je došao kao igrače karte. Igranje karata je predstavljeno u Europi ubrzo nakon 1375. te se ubrzo proširio Europom ( do 1400-te ) . 1392. Charles VI..(6.) od Francuske naručuje špil igračih karata no nema dokaza da su to bile Tarot karte. Amblemi karata u originalu su : Mačevi, Štapovi, Pehar i Novčići kako se igra širila Francuskom, Švicarskom i Njemačkom kao takvi su amblemi postali poznati ljudima te nacionalno prihvaćeni.

1480. se pojavljuje Francuski sistem : Pik, Tref, Srce, Karo. Između 1430.-1460. pojavljuje se Njemački sistem s amblemima : List, Žir, Ruža, Školjka. Amblemi s kojima povezujemo Tarot danas vuku korijenje od turskog dominiranja Egiptom a moguće je i da vuče podrijetlo iz Perzije i Indije. Uobičajena teorija da su Cigani donijeli igrače karte Tarota u Europu danas” ne drži vodu ” pošto znamo da su Cigani stupili na Europsko tlo tek 1417.do tada su već igrače karte bile poznate 40 godina.

Čitanje sudbine iz karata, pojavljuje se sredinom 18. stoljeća. Sljedeći prijevode Grčko-Hermetičnih radova Marselio Ficino-a vidimo danas mnoge umjetnike poput Botticelli-a nadahnutim Tarotom. U to vrijeme čak su se i pape interesirali za magiju. Dokument poznat kao ; Steele Manuscript datira između 1450-1480 te sadrži pripovjedke dominikanskih otaca protiv zlih igara kockanja. Između 1500-1750. priča o Tarotu je već svima dobro znana. Iako je igra nastala u Italiji Francuska, postaje zemlja proizvodnje s izvozom, karata u Španjolsku, Englesku i Portugal.

1595. karte se proizvode u Parizu . 1631. nastaje Marseljski ( Marseilles) Tarot jedan od najstarije sačuvanih obila Tarota. Neki spominju da se poajavio čak i ranijih godina ( 1381.) kada se navodno počeo koristiti i u Kraljevskim obiteljima francuske, kasnije Italije, Belgije te Španjolske. 1622. Jezuiti govore da se Tarot igrao u Francuskoj više nego Šah.

Protestanski pastor rođen u Genevi imenom Court de Gébelin bio je poznat po svom širokom rasponu okultnih interesa. 1770. postaje masonom i članom reda od Philalethes. Court promovira Tarot kao sredstvo za proricanje te navodi da je simbolizam drevnog Egipta i znanje njegovih svećenika utkan u simbole igračih karata, referirajući se na Knjigu Thotha (drevni egipatski tekst).Profesionalni kartoman, tumač snova, čovjek koji je izrađivao talismane poznatiji kao Etteilla pravim imenom Jean Baptiste Alliette jedan od najranijih čitača karata sreće iz predrevolucionarnog Pariza. Godine 1770. objavio je knjigu: “Etteilla ili način kako da se zabavite uz špil igračih karata” posvećenu gatanju a 1785. izdaje djelo naziva: “Kako se zabaviti sa špilom karata zvanih tarot”.

Više ozbiljnijeg rada nalazimo kod Alphonse Loius Constanta poznatijeg po pseudonimu Eliphas Levi. Poput de Gébelina , Levi gleda na tarot kao na knjigu drevnog znanja te razvija vlastiti sistem koji kasnije usvajaju redovi poput : Zlatne Zore, Ruže i Krsta. Još jedan član Zlatne Zore igra važnu ulogu u razvoju ezoteričnih ideja Tarota. Aleister Crowley se 1898. godine pridružuje redu no 1907. formira vlastitu grupu i 1912. izdaje studij Tarota u svojem časopisu: Equinox. Crowleyev špil tarota poznat je još kao Thothov Tarot te ga okultisti koriste i danas. Ilustracije njegovog tarota je odradila britanska okultistkinja Frieda Harris.

Od 1970. do danas na tržištu je eksplozija knjiga i različitih špilovanamjenjenih za studente Vještičarstva, Tibetanskog Budizma, Astrologe itd. No izbor špila je posve subjektivan. Bez sumnje današnji Tarot odgovara potrebama modernog čovjeka.

 
 
 
 
 
         
Ocjena: 4.7 / 5 (345 ocjena)