Teleskop APEX osvijetlio vječnu tamu

Teleskop APEX osvijetlio vječnu tamu

Gusti oblaci prašine i plina u svemiru su rodilišta novih zvijezda. Ta prašina je mračna i ona skriva zvijezde koje su iza nje. 1774. godine kada je astronom William Herschel promatrao jedan takav oblak, pomislio je kako se radi o predjelu bez zvijezda i navodno je izjavio: “Uistinu je tamo rupa na nebu!” Kako bi astronomi bolje razumijeli stvaranje zvijezda, potrebni su im teleskopi kojima mogu promatrati objekte na dužim valnim duljinama, poput submilimetarskih duljina na kojima tamna zrna prašine sjaje, a ne apsorbiraju svjetlost.

APEX je najveći teleskop s jednim tanjurom koji koristi submilimetarske valne duljine na južnoj hemisferi, idealan je za astronome koji proučavaju rađanje zvijezda na ovaj način i nalazi se na visoravni Chajnantor u Čileanskim Andama.

1500 svjetlosnih godina daleko od Zemlje, u zviježđu Oriona, Orionov kompleks molekularnih oblaka je Zemlji najbliže područje stvaranja masivnih zvijezda. On sadrži čitavo blago sjajnih mladih zvijezda, tamnih oblaka i maglica. Ta nova slika pokazuje samo djelić ovog prostranog kompleksa u vidljivom spektru. Slika je zaslikana pomoću APEX-a i u briljantnim je narančastim tonovima koji kao da su zapalili oblake. Užareni čvorovi tog teleskopa često odgovaraju mračnijim pojasevima pri vidljivom svjetlu što je očiti znak gustog oblaka prašine koji apsorbira vidljivu svjetlost, a i sjaje na submilimetarskim valnim duljinama, a moguće je da je i mjesto stvaranja zvijezda.

Tamni pojas takvog izgleda inače bi ukazivao na gusti oblak svemirske prašine, koji iza sebe skriva maglicu i zvijezde. Zahvaljujući APEX-ovim promatranjima, udruženima s infracrvenim promatranjima drugih teleskopa, astronomi vjeruju da je taj pojas zapravo rupa ili šupljina u maglici koju je napravilo istjecanje materijala iz zvijezde V380 Orionis. Orionova maglica probija se kroz mnogo veći oblak koji sadrži 500,000 Sunčevih masa prašine i plina. Orionovu maglicu zagrijava ultraljubičasto zračenje malog zvjezdanog jata zvanog Trapez. Ona je vidljiva dalekozorom, a između ožujka i studenog, golim okom.

 
 
         
Ocjena: 4.7 / 5 (428 ocjena)