Vidovitost Pitije – najstarije proročice u Delfima

Vidovitost Pitije - najstarije proročice u Delfima

Pitija je bila žena koja je bila vidovita, te je bila kao takva najstarija proročica u Delfima. Živjela je u Delfima u Apolonovom proročištu, a Grci su dolazili k njoj kako bi ju zatražili pomoć, Ona je također bila i prva europska proročica.

Proročica Pitija nije živjela sa svojom obitelji nego je živjela daleko od muža i djece, ona je imala uvijek više od četrdeset godina, a bila je veza između bogova i čovjeka. Kada je Pitija proricala sudbinu smrtnicu su dolazi do nje kako bi im proricala sudbinu dok bi joj oni za to donosili darove. Nitko od smrtnika nije vidio kako proročica izgleda, ona je uvijek boravila u zatvorenoj prostoriji koja je imala mali otvor kako bi razgovarala sa smrtnicima. Prema spisima, sjedila je na tronošcu te je stalno žvakala lovorov list koji je na nju djelovao kao opijum te su njezine vidovnjačke sposobnosti bile bolje.

Proricanje se događalo sedmog dana delfskog mjeseca, točnije na Apolonov rođendan, a kasnije je proricala jednom mjesečno. Pitanja na koja je najčešće odgovarala bila su o osnivanju kolonija, ratu i politici. Osim darova proročici Pitiji se donosio i novac, te se taj običaj zadržao i do dan danas kada se za proricanje i vidovitost plaća u novcima.

         
Ocjena: 4.7 / 5 (394 ocjena)