Zeus – bog bogova

Zeus - bog bogova

Zeus, sin Krona i Ree, bio je bog bogova, vladar zraka i neba te vrhovni gospodar svih bogova. U rimskoj mitologiji pandan mu je bio Jupiter. Zeusova sestra-žena je Hera, boginja braka i obitelji. Bezbrojni su atributi, svojstva i moći Zeusove, kao i vidovi pod kojima je obožavan. Izazivao je promjene u prirodi, donosio buru i nepogode, kao i plavo nebo i nježne i blage vjetrove. Skupljao je oblake iz kojih je padala kiša, bacao munje i gromove koji su ubijali njegove neprijatelje ili one koji su izazvali u njemu gnjev. Njegov položaj je bio toliko visok da su ga ostali bogovi služili na najvišim planinama na čijim je vladao. Bio je gospodar i zaštinik smrtnih ljudi kojima je bila potrebna pomoć. U dvoru je imao dva vrča jedan pun dobrih darova, a drugi pun zlih darova iz njih daruje ljude prema njihovoj sudbini, sreći i nevolji. Zeus je pomagao i zato se svaka treća čaša pila u njegovu čast. Kao vladar svijeta bio je svemoćan i sveprisutan.

Djecu mu rađala i njegova teta pa čak i on sam

S Heom je imao Aresa (boga jarosnog rata), Hefesta (šepavoga boga kovača) i Hebu, a prema Hesiodu, Hera mu je rodila i Eilettiju, boginju porođaja. S Letom je imao Apolona (boga sunca) i Artemidu (božicu lova). Prema nekima, božica kiše Diona mu je rodila Afroditu (koja prema nekima izašla a iz morske pjene). Sa Majom, Alantovom kćerkom, imao je sina Hermesa. Sa Eurinomom, okeanidom, Zeus je imao tri bjelolike gracije: Agaju (sjaj), Eufrosinu (veselje) i Taliju (blaženstvo ). S Demetrom je imao kćer Persefonu, a s titanoidom Mnemosinom (i svojom tetom) muze. Zeusove sestre su bile Demetra i Hestija. Braća Posjedon i Had. Priča se da je Zeus progutao prvu ženu Metidu (mudrost), kćer Okeana i Tetide, da bi izbjegao proročanstvo kako će i njega pobijediti sin. Atena je iskočila iz očevog čela, odrasla i naoružana.

Nije odolio niti mnogim smrtnicama

Običnim ženama se prikazivao različito obučen i prerušen. Semeli se Zeus pokazao u obliku munje pred sam njen porođaj, i ona mu je rodila Dioniza (Bahka). Danaji je došao kao zlatna kiša a iz te veze rodio se Perzej. Ledu je posjetio u oblaku labuda i obljubio je iste noći kad i njen muž Tindarej. Zato je Zeusu rodila Polideuka i Helenu, a svom mužu Klitamnestru i Kastora. Zeus se zaljubio u Alkmenu, Amfitrionovu ženu i posjetio je u obliku njezinog muža dok je Amftrion bio na pohodu. Alkmena je rodila Herakla. Zeus se prikazao Europi kao bijeli bik dok je brala cvjeće u blizini morske obale. Europa je bila oduševljena pitomošću lijepe životinje, milovala ga, stavila mu vjenac cvijeća na glavu i uzjahala ga. Bog pojuri i odnese Europu na Kretu, gdje joj se otkrio kao bog i obljubio je. Rodila mu je tri sina: Minoja, Radamanta i Sarpedona. Zeus je Iju pretvorio u kravu koju je Hera otjerala iz Grčke. Kad je konačno stigla do obale Nila, srela je Zeusa koji je dodirnu i vrati u prvobitni oblik. Rodila mu je sina Epafa.

Kalisti, Likanovoj kćeri, Zeus se pokazao u obliku Artemide jer je znao da joj se Kalista posvetila. Ona je rodila Zeusu sina Arkada. Naljutivši se na nju što je napustila redove djevica, Artemida pretvori nju i njenog sina u medvjedicu i medvjedića. Kasnije ga Zeus podiže u sazvežđe Velikog Medvjeda,a njenog sina u Malog Medveda. Sa Antipom, kćerkom kralja Nikteja Zeus je imao dva sina, Zeta i Amfiona. Plašeći se očevog gnjeva, Antiopa ih je ostavila u pustoj planini. Prema ovim smrtnim ženama i njihovoj djeci Hera nije bila prijateljski nastrojena, niti popustljiva kakva je bila prema nebeskim Zeusovim ljubavnicama.

Rođenje vladara

U grčkoj mitologiji o Zeusu se obično govori kao o najmlađem sinu Krona i Ree, ali po Homeru ,on je najstariji „otac bogova i ljudi. Njegovo ime znači blistava svjetlost neba, najmudriji, najmoćniji od svih božanstava. Nakon rođenja sakriven je na Kreti u pećini na planini Dikti, da ga nebi progutao otac. Dojila ga je koza Amaltea, a polubogovi kureti zveckali su oružjem o štitove da se ne bi čuo njegov plač. Vjerovalo se da Amaltea ima rog uvjek napunjen hranom i pićem kakvo se poželi. Rimljani su taj rog nazvali cornu cpiae (rog izobilja).

Zbog Grka i mi danas tako prikazujemo Boga

U umjetnosti Zeus je pretstavljan kao sa vjencem maslinovih grančica – nagrada za pobjedu na olipijskim igrama –lijepe glave i bujne kose i brade. U svakoj crti lica možete vidjeti dostojanstvenost, smirenost, dobrodušnost. Gornji dio tijela mu je obično nag, a donji dio prekriva zlatni ogrtač. Posvećen mu je orao i hrast. Orao zato što leti više od obične ptice, a hrast zato što se vjerovalo da vjetar tiho šušti granama hrasta kad bog ima namjeru govoriti. Također, grom najčešće udara u hrast.

 
 
         
Ocjena: 4.5 / 5 (548 ocjena)