Kada je vrijeme za pozajmicu

Kada je vrijeme za pozajmicu

Znate li kada je vrijeme za pozajmicu?

Prije odgovaranja na pitanje kada je vrijeme za pozajmicu, potrebno je prvo definirati što pozajmica uopće jest. Pozajmica ili zajam je drugi naziv za kredit. To je pravni odnos u kojemu zajmodavac daje zajmoprimcu određenu količinu novca ili drugih zamjenjivih stvari u vlasništvo, a zajmoprimac se obvezuje nakon stanovitog vremena vratiti. Bilo da vas zanimaju brze pozajmice, ili kredit u banci, jedno je sigurno: odgovor na pitanje kada je vrijeme za pozajmicu glasi: nikad! Ne želite uzimati pozajmicu ako stvarno ne trebate, ako niste toliko primorani da nemate drugu mogućnost. Treba težiti tomu da ne gubite nepotrebno kapital na kamatu, tj. na naknadu za korištenje novca. Nasuprot tomu, bolja taktika vam je početi štediti što je moguće više, pa kada se javi potreba za uzimanjem kredita, da imate već dovoljno osiguranog kapitala koji vam tu potrebu može zadovoljiti. Gledajte na to kao na zaradu koju ste ostvarili neplaćajući kredit koji bi inače morali platiti da ste uzeli zajam!

Kada je vrijeme za pozajmicu i koje stvari trebate znati prije uzimanja kredita?

Prihvatili ste prethodno savjet i znate da odgovor na pitanje kada je vrijeme za pozajmicu glasi nikada. Ipak, ne živimo u idealnom svijetu, i katkada jednostavno nije moguće uštediti toliko novaca da ti pozajmica baš nikada ne zatreba. I to je uredu. U tom slučaju, kada se krenete pitati kada je vrijeme za pozajmicu, usporedno s tim krenite proučavati sve činjenice koje su nužne za znati prije uzimanja pozajmice. Mi ćemo vam u ovom poglavlju iznijeti one najbitnije. Prije svega, imajte jasnu financijsku sliku u vezi sebe. Znajte koliki su vam prihodi mjesečno i koliko su vam troškovi. Uzmite u obzir da svaki mjesec nema iste troškove te probajte odrediti koliko troškovi otprilike fluktruiraju. Ako vam troškovi premašuju prihode, rješenje nije uzeti pozajmicu već smanjiti prihode. Najme, zaduživanje će biti samo još dodatan teret i povećati će vaše rashode. Isto tako, prilikom uzimanja u obzir mjesečnih prihoda morate voditi računa i o sigurnosti vašeg posla. Nadalje, biti će bitna i vaša kreditna prošlost, kreditna namjena te osiguranje koje možete ponuditi za kredit.

Kada je vrijeme za pozajmicu a kada ju nikada ne treba uzeti?

Hrvatska Narodna Banka je u zadnjih par godina pritisnula banke da postrože pravila i sam postupak procjene kreditne sposobnosti, prvenstveno za odboravanje nenamjenskih kredita. Oni su naime imali puno labavije i neregulirane kriterije nego prilikom procjene kreditne sposobnosti za stambene kredite. Prema Ovršnom zakonu, zaštićeni dio primanja koji se ne može ovršiti iznosi tri četvrtine. Time se i smanjio “slobodan prostor” za odobravanje novih kredita. Dakle, ako se pitate kada je vrijeme za pozajmicu, ono će biti kada će vam barem 3/4 primanja ostati kada platite ratu kredita. Nikada ju ne bi trebali uzeti ako su vam primanja nakon otplate rate manja od navedenog iznosa. Ono o čemu također trebate voditi računa kada razmišljate o tome kada je vrijeme za pozajmicu je sama valuta kredita. Osnovno i glavno pravilo je da se zadužite u valuti u kojoj i imate primanja, dakle u kunama. Zaključno, najbolje vrijeme za pozajmicu će biti kada će bar 3/4 prihoda biti osigurano za otplatu rate, i ako ćete imati na umu sve ostale savjete koji su izrečeni.

         
Ocjena: 4.8 / 5 (537 ocjena)