Šimšir

Šimšir

Šimšir je gusti, zimzeleni grm koji može narasti do čak pet metara visine, a živjeti stotinama godina. Zbog svojih je karakteristika najpoznatiji kao grm za oblikovanje prekrasnih živica, pa se često uzgaja u parkovima i raskošnim vrtovima, no poznata su i njegova ljekovita svojstva. Ipak, kod ove je biljke prije svega važno naglasiti da sadrži otrov, pa je nipošto ne bi smjeli koristiti na svoju ruku. Obavezno je prethodno savjetovanje sa stručnjacima i striktno pridržavanje preporučenih doza.
Kada se ispravno koristi, šimšir može pomoći vratiti snagu i energiju bolesnim osobama. Osim toga, ova biljka snažno potiče znojenje pa je osobito učinkovita za snižavanje povišene tjelesne temperature. Također, u narodnoj medicini koristi se i za pročišćavanje krvi. Djelotvoran je i kod problema s hemeroidima, a djeluje i kod problema s jetrom, mokraćnim mjehurom i slezenom.
Od ove se biljke za izradu ljekovitih pripravaka koriste drvo, kora i listovi. Najbolje ih je prikupljati prije vremena cvata, odnosno tijekom ožujka ili pak travnja, a koristiti svježe ili sušene. Ovisno o zdravstvenom problemu, od različitih dijelova šimšira pripremaju se čajevi, tinkture, ili pak kupelji, namijenjene vanjskoj primjeni.

 
 
         
Ocjena: 4.7 / 5 (348 ocjena)