Astrološka struktura – igra odnosa

Astrološka struktura - igra odnosa

Astrološka struktura se temelji na igri odnosa između dvostrukog, trostrukog i četverostrukog odnosa brojeva, dva, tri i četiri, koji u različitim kombinacijama daju broj dvanaest. Podjela broja dvanaest ima svoj izvor u atlasu Totha Trismegiste, a podjela se susreće i u Babilonaca, Kineza i Asteka.

Trostrukost materije ili zemlje koja ima tri stanja, energije ili vode koja ima tri vida, prostora ili vatre koji ima tri dimenzije, vremena ili zraka koji ima tri protege, čine broj dvanaest, koji se u starom kinestom jeziku zove, savršen broj. Taj prvi univerzalni zodijak podudara se s ljudskim zodijakom. Ljudi imaju četiri temperamenta, a svaki temperament ima duhovnu trostrukost, volju, intelekt i osjećaj. Ova osnovna podjela zodijaka u trostrukost i četverostrukost, podjela je drevne dubokoumne filozofije prirode koju tradicija pamti pod nazivom, hermetičke mudrosti. Čovjek je konačni proizvod napora svekolike prirode, četiri početka svijeta. Materija, energija, prostor i vrijeme su u temelju naše spoznaje. Njima su analogna četiri elemantarna pojma i stoga se svi filozofski sustavi dijele u četiri glavne grane.

Dvanaest zodijačkih znakova, planete, kući, aspekti, možemo zamisliti kao baletnu izvedbu čija je scenografija zodijak. Scenska sredstva odgovaraju kućama, izvođači planetima, a tekst konfiguracijama.

         
Ocjena: 4.7 / 5 (417 ocjena)