Dostojanstvo i nemoć planeta

Dostojanstvo i nemoć planeta

Planete u svom kretanju kroz zodijak prolaze znakovima u kojima su moćne ili dostojanstvene, i u kojima su slabe ili nemoćne. Dostojanstva koja se nazivaju temeljnim ili slučajnim su domicil, egzaltacija i trigonokracija, dok temeljne nemoći dijelimo na egzil i pad.

Domicil

Sjedište gdje nebesko tijelo najslobodnije i najjasnije očituje svoju prirodu. Dva svjetla, Sunce i Mjesec, imaju samo jedan domicil u najtoplijim znakovima, Raku i Lavu, na vrhuncu vegetativnog ciklusa. Ostale planete imaju dva domicila, jedan desno i jedan lijevo od Sunca, slijedeći redoslijed udaljenosti od Sunca. Dnevni domicili su na strani Sunca, izuzev Škorpiona, koji je noćni domicil. Noćni domicili su na strani Mjeseca, izuzev Ovna koji je dnevni domicil. U dnevnom sjedištu planeta očituje svoju moć na praktičan način, u noćnom vrši svoj utjecaj na najintimnije dijelove osobnosti. Ni jedna planeta u domicilu ne može škoditi.

Egzaltacija

Dostojanstvo kad se sile znaka i planete uzajamno snaže. Ima istu vrijednost kao domicil, iako osobe naginju zlouporabi tako razvijene sile.

Trigonokracija

Manje dostojanstvo. Planeta se nalazi u trojstvu znaka u kojemu ima svoj domicil. Sunce, domicil Lav, je u trigonokraciji u vatrenim znakovima, Ovnu i Strijelcu. Energije surađuju u istom pravcu, ali nemaju istu stalnost kao u domicilu i egzaltaciji.

Egzil

Znak nasuprot domicilu planete. Njezine se značajke umanjuju i djeluju u smislu suprostavljenog znaka slijedeći zodijački zakon suprotnosti, ono što s jedne strane bliješti, s druge se gasi i slabi.

Pad

Znak suprotan znaku egzaltacije. Značajke planeta u padu moraju se razvijati u nepogodnoj okolini, koja uvijek šteti stvarima, donoseći osiromašenje i izobličenje.

Neutralno stanje planete, kad nije prisutno nijedno od prethodno izloženih stanja, naziva se lutalaštvo. Planeta je uvjetovana vladarom planete u domicilu znaka. Primjerice, Venera u Raku slijedi snagu i položaj Mjeseca koji vlada Rakom.

         
Ocjena: 4.7 / 5 (390 ocjena)