Eklipse i njihova simbolika

Eklipse i njihova simbolika

Eklipse se događaju kad se mladi ili puni Mjesec nađu u konjukciji s Mjesečevim čvorovima, imaginarnim točkama u kojima Mjesec presjeca ekliptiku. Mogu biti djelomične ili potpune, s time da se potpunima u astrološkom tumačenju pridaje daleko veće značenje.

Solarna eklipsa, događa se kada Mjesec prolazi između Sunca i Zemlje u vrijeme mladog Mjeseca.

Lunarna eklipsa događa se kada Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca u vrijeme punog Mjeseca.

Godišnje se događa dvije, do pet solarnih eklipsa i jedna,do dvije lunarne. U efemeridama možemo pronaći datum, vrstu, stupanj i vrijeme svake eklipse.

Simbolika Eklipse

Postoje dva različita smjera za tumačenje značenja eklipsa. Prvi smjer interpretacije sklon je nestanak svjetlosti tumačiti kao simboličko zatamnjenje koje općenito donosi loše vijesti ili gubitak snage. Budući da svjetlo nestaje i potom se ponovno rađa, ovakvo tumačenje često je dodatno začinjeno simbolikom smrti i ponovnog rođenja. U skladu s tim, eklipsa se stavlja u kategoriju fenomena kojem se pripisuju znamenja znakovitih promjena, bilo da se radi o pojedincu ili cijelom društvu.

Drugi smjer interpretacije sklon je eklipse tumačiti poput Mjesečevih faza, pridajući im značenje važna sudionika u tranzitima ili natalnoj,odnosno progresivnoj konfiguraciji. Eklipse nisu isključivo vijesnici katstrofa, nego svoje pravo značenje u potpunosti poprimaju tek u konjukcijama, opozicijama ili kvadratima, bilo da se radi o osobnom horoskopu ili izračunavanju horoskopa za društvo u cjelini.

 
 
         
Ocjena: 4.9 / 5 (399 ocjena)