Energetske tehnike disanja

Energetske tehnike disanja

Svjež zrak i pravilno disanje osnova su snažne i blještave aure. Za zdravu je auru najbolje disati putem nosnica. Mnogi dišu na usta ne shvaćajući da je disanje kroz nosnice prirodnije i zdravije. Disanjem na usta postajemo izloženiji bolestima. Ono šteti vitalnosti aure i može oslabiti tjelesnu konstituciju. Između usta i pluća nema ničega što bi pročistilo zrak. Prašina, prljavštvina i druge nečiste tvari imaju otvoreni put ka plućima. Hladan zrak disanjem na usta ulazi u pluća, što može dovesti do upale organa za disanje.

Disanje na nosnice je s druge strane vitalizirajuće i puno zdravije. Nos ima osobite površine za upijanje prane iz zraka. Mnoge istočnjačke tehnike disanja predlažu tijekom udisaja svjesnu usredotočenost na vršak nosa i čitavo nosno područje. To pojačava upijanje prane, podiže vitalnost aure i potiče energetski sustav. Nosnice i nosni prolazi imaju dlačice koje proćišćuju zrak i griju ga putem sluznatih membrana. Time se zrak prilagođava delikatnim organima poput pluća, te tako više energizira i osnažuje auričko polje.

U jogi se mjesečevo disanje zove Ida, a sunčevo disanje Pingala, njihova ravnoteža je Susumna. Naša je energija polarizirana na pozitivnu i negativnu, mušku i žensku, sunce i mjesec. Ova jogička tehnika disanja brzo energizira auru i urvnotežuje polarnost tijela. Također povećava sposobnost pamćenja i upijanja podataka, te uravnotežuje moždane polutke. Ako je radimo prije učenja, skraćujemo potrebno vrijeme učenja. Kao brza vježba, tijekom dana podiže energiju.

 
 
         
Ocjena: 4.9 / 5 (296 ocjena)