Što je Ascendent?

Što je Ascendent?

Nesumnjivo najvažniji dio horoskopa, jer ukazuje na znak koji se uzdiže na istočnom horizontu u trenutku rođenja. U skladu s tim određuje početak prve kuće i predstavlja ulazna vrata u svaki horoskop. Ascendent se može izračunati samo ako je vrijeme rođenja poznato, a što je to vrijeme točnije navedeno, horoskop će biti točniji.

Svih dvanaest znakova horizonta, uzdižu se istočno od horizonta svaka dvadeset i četiri sata. Iz tog razloga Ascendent u pravilu mijenja znak svaka dva sata. Unatoč tomu, zaslugom fenomena nazvanog Kratki uspon, odnosno Dugi uspon, neki znakovi prolaze preko horizonta brže od drugih. U sjevernoj hemisferi najbrži uzlazeći znakovi su prvi i posljednji, Ovan i Riba. Dok znakovi s jedne i druge strane postupno dobivaju na brzini, Vaga i Djevica su prema tome, najsporiji ulazni znakovi.

U sjevernoj zemljopisnoj širini, znakovi od Blizanca do Jarca, imaju Kratki uspon, a znakovi od Raka do Strijelca, imaju Dugi uspon. Za južnu zemljopisnu širinu vrijedi obrnuti primjer.

 
 
         
Ocjena: 4.6 / 5 (415 ocjena)