Urok – vrste i kako se skidaju uroci

Urok - vrste i kako se skidaju uroci

Urok u narodu, poznat još kao prokletstvo, poznatije još kao čin copranja, vradžbina, spada pod crnu magiju. Urok možemo definirati kao čin namijenjen namjerno ili nenamjerno od jedne osobe na drugu. Pa kako se to onda urok može baciti nenamjerno? Prema narodnom vjerovanju urok uglavnom pokreće zavist. Prema tome možemo zaključiti da svaka osoba koja je zavidna, sposobna je i ureknuti pa tako zavist probuđena željom i ljubomorom može ostaviti negatvne posljedice na drugu osobu. Ako vjerujemo da je sve energija, tada je logično da energija u razmjeni među ljudima djeluje jedna na drugu. Tako negativno usmjerena energija s namjerom ili nenamjerno može na drugu osobu loše utjecati (pogotovo ako je energetski omotač pojedinca oštećen).

Urok ljudi često prenose upravo zbog ljubomore (zavisti) na životne blagodati (posao, imovina, obitelj), druge osobe najčešće nenamjerno, nesvijesni snage misli, pogleda i moći stvaranja, pa samim time i utjecaja. Kad govorimo o urokama moramo spomenuti i vrstu uroka poznatu u narodu kao nagaz. Nagaz (Sihir) je negativna vrsta energije koja je pokupljena, a ne mora direktno biti namijenjena nekoj osobi (ali i može). Za takvu negativnu energiju se vjeruje da se može pokupiti na grobljima, raskrsnicama, ratištima (općenito na mjestima gdje je bol i smrt, negativno nabijena energija).

Druga vrsta uroka je namjerno nanešen urok (copranje). Zlo se može nanijeti na više načina namjerom. Neki od načina su rituali crne magije koji mogu biti destruktivni pa čak i pogubni za pojedinca su posjete crnomagijašima te razni obredi ritualne magije. Ovisno od štete nanesene na pojedinaca, u mnogim slučajevima kletve crnomagijskog rituala se uklanjaju istom (crnom magijom). Tako se mogu upotrijebiti rituali npr. Vudu magije.

Jedan od načina skidanja uroka (kletvi) za vjernike je kako kažu uz Božju pomoć. Vjernicima se tako predlaže posjet svećeniku (popu) ispovijed, čitanje molitvi, Evanđelja, ispovijed. Oni muslimanske vjeroispovijesti liječe uroke dovama, rukjom i surama. Neki naručuju i talismane za zaštitu i skidanje uroka. Kako u Islamu, ovaj oblik zaštite poznat je i u judaizmu. Talismane zaštite izrađuju rabini. Tora i Kabbali se spominje i crveni konac, svima dobro poznat. Kao privjeske za zaštitu možemo vidjeti i Fatiminu ruku, tursko oko (zaštita od urokljivca), križevi, Davidova zvijezda.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (382 ocjena)