Zodijak – odnos četverostrukosti

Zodijak - odnos četverostrukosti

Odnos četverostrukosti predstavljen je podjelom znakova na, zemlju, vodu, vatru i zrak, na četiri očitovanja duha, fizičke, emocionalne, mentalne i spiritualne. U ravnoteži elementarnih sila aktivne muške vrijednosti vatre i zraka sudaraju se sa ženskim pasivnim, zemlje i vode. Zodijak je izraz određenog reda, njegova četverodioba proizlazi iz križanja dviju osi. Zimska hladnoća, za Jarčevog solsticija, suprostavlja se ljetnoj vrućini, za Rakovog solsticija. Proljetna vlažnost za Ovnovog ekvinocija, suprostavlja se jesenskoj suhosti, za Vaginog ekvinocija.

Znakovi vatre suho i toplo

Vatra predstavlja stanje usijanja, trošenje materije koja je oživljena, transformirana ili uništena. Ima dominantno, osvajačko djelovanje, čimbenik je napretka i borbe, osobne afirmacije. Odgovara aktivnom, razdražljivom temperamentu, koji obilježava dinamične osobnosti. Ovan, Lav i Strijelac su znakovi životnosti, ushita, ambicije, živog i naprasitog karaktera.

Ovan

Početna vatra koja simbolizira prvi utjecaj, spermatozoid, vatru ratničke ljubavi koju simbolizira planet Mars, vatru brzog osvajanja, iznenadnog i nastrpljivog poleta, vatru mladalačke uspaljenosti i neustrašiv žar izložen opasnosti da ne bude podržan i da se naglo ugasi ne ostavivši traga.

Lav

Kao što Ovan predsjeda prvotnom poticaju koji proizvodi iskru, Lav stoji u žaru ljetnog užarenog Sunca. Njegovo djelovanje nije privremen poticajan žar koji uzdiže mladost, već odlučno primjenjena stalna, postojana, neumorna muževna silovitost i žestina. Vatra Lava želi afirmirati svoju moć i prosvijetliti, ona je simbol veličajnosti i gordosti.

Strijelac

Vatra Strijelca, kad Sunce krene prema zimskom solsticiju i udjeljuje tek blijedu svjetlost tijekom dana koji postaju kraći, je duboka i usijana vatra žeravice. Postaje vatra preobrazbe, vesele mjene električne prirode, poput munje oca bogova. Vatra Strijelca ne izgara ništa, širi se visoko u atmosferu i psihički prosvjetljava. Nije silovitog žara, ali je svejedno intenzivna u svojoj blagosti, jer njezino tanušno treperenje širi se u valovima, koje ćute izabranici božanskih poruka, oživljeni u umu i srcu.

         
Ocjena: 4.7 / 5 (377 ocjena)