Zodijak – odnos trostrukosti

Zodijak - odnos trostrukosti

Odnos trostrukosti u zodijaku predstavljen je u podjeli znakova prema trima silama, koje su materiji dale pokret, stabilnost i ritam, koje suvremena astrologija naziva kardinalnom, fiksnom i promjenjivom.

Kardinalni znakovi – osjećaj, Ovan, Rak, Vaga, Jarac

Pokazuju nam lice čistog principa. Kretanje kardinalnih znakova je pravocrtno, upereno točno u određenom smjeru. Oni simboliziraju spontanost bića, početak doba, polet čovjeka koji teži svom upotpunjenju kroz različita očitovanja njegove jedinstvenosti, koja sadrži duhovni razvoj. Otvaraju razdoblje evolucije, Ovan predstavlja mozak-akciju, Rak predstavlja želudac- gestaciju, Vaga predstavlja bubrege-ravnotežu, Jarac kosti-trajanje. Glavne mane su im slaba ustrajnost, nagnuće iznenadnim i bezrazložnim promjenama i želja za privlačenjem pažnje. Oni su snažnih osjećaja, te pokretnog i stvaralačkog duha.

Fiksni znakovi – snaga, Bik, Lav, Škorpion, Vodenjak

Pokazatelji su ostvarenja. Kretanje fiksnih znakova jedva je primjećeno, radi se o rotacijskom kretanju oko samoga sebe, sile su usredotočene u istoj točki. Pokazuju vrhunac godišnjeg doba i nalik su četirima stupovima koji nose hram, koji ukazuju na stabilnost, solidnost i čvrstoću. Planeti koji prevladavaju u fiksnim znakovima ukazuju na osobe čiji su doživljaji, želje i osjećaji, jaki i trajni. One su oprezne, smirene, konzervativne. Tromost, sporost, slaba prilagodljivost i nasilna snaga, njihove su glavne mane.

Promjenjivi ili dvojni znakovi – misao, Blizanac, Djevica, Strijelac, Riba

Predodređeni su za kretanje, sa svim mogućnostima i proturiječnostima. Kretanje promjenjivih znakova je oscilacija, koja dovodi do promjene shodno ritmu vibracija. Izražavaju mjenu između godišnjeg doba koje završava i drugog koje započinje. Ukazuju na snošljivost, prilagodljivost, trgovinu, dijalektičku misao. Osobe pod snažnim utjecajem promjenjivih znakova su prilagodljive, diplomatske, druželjubive. S intelektualnog stajališta, lako usvajaju, vole putovati i vrsni su posrednici tuđih ideja i osjećaja.

         
Ocjena: 4.9 / 5 (465 ocjena)