Što je velika arkana

Što je velika arkana

Što je velika arkana, ona je set ključeva koji otključavaju svačiji život

Većini laika je tarot velika zagonetka i ne uspijevaju dokučiti na koji način se zapravo dobivaju tako precizni odgovori na sva moguća pitanja koja muče ljude. Što je velika arkana, ona je set ključeva koji otključavaju svačiji život, 22 karte, 22 ključa ili tajne ljudskog postojanja, sudbine i posljedica vlastitih odluka. Neki istraživači povijesti tarota čak i vjeruju da je prvobitni tarot sadržavao samo te dvadeset dvije karte, a da su male arkane puno kasnije dodane.

Da bi pravilno shvatili što je velika arkana treba navesti da sam naziv dolazi od latinske riječi arcanum što znači tajna, misterij ili tajno znanje. Karte su numerirane rimskim brojevima od 0 – 21 ili od I – XXII, ovisno o špilu, slike na kartama su arhetipovi, svaka je karta kroz elemente povezana sa astrologijom ili sa slovom hebrejskog alfabeta što ih povezuje sa kabalom. Danas vrlo malo izdavača izbacuje edicije samo velikih arkana, ali one mogu funkcionirati zasebno.

Što je velika arkana i je li važniji naziv karte ili slika na njoj

Obratite pažnju da na svakoj karti sve međusobno korespondira, slika sa brojem, boje sa slikom i brojem, astrološke oznake sa slikom, brojem i bojom, ako ima drugih dodataka na kartama (planeti, sefiroti ili slova hebrejskog alfabeta) neki autori i izdavači to vole, sve uzmite u obzir jer svaki dodatak dodaje nova značenja i novu dimenziju karti. Što je velika arkana i je li važniji naziv karte ili slika na njoj, jednako je važno oboje.

Nazivi karata su opisna imena arhetipova koji imaju daleko dublja, šira i viša značenja od onog očitog što slika pokazuje, tako funkcioniraju simboli koji uvijek sadržavaju više od očitoga. Što je velika arkana, ona je mozaik satkan od simbola po gematrijskoj šemi, tako da otkrivaju želje srca i duhovnu snagu da ih ostvarite. Ako ste mag u velikim arkanama možete sve što želite, ali nemojte to zlorabiti i nikada, baš nikada ne varajte i ne obmanjujte ljude oko sebe.

Što je velika arkana, pa, mogli bi je nazvati veliko putovanje

Ako je luda nulta ili početna karta onda se može reći da nitko ne omudri dok ne prođe stazom ludosti, ali nema greške ni u špilovima u kojima je luda 22-ga karta, sjetite se narodne izreke “učiš cijeloga života i bedast umreš”. Što je velika arkana, pa mogli bi je nazvati veliko putovanje kroz sve aspekte i sve faze ljudskog života. Svako tarot čitanje skreće pozornost na one aspekte koji su ovom trenutku za vas najvažniji.

Što je velika arkana, ona sadrži i karte vašeg rođenja i objašnjavaju kako funkcionirate u realnim okolnostima svog života, koje talente imate, kakvog ste karaktera, kakvi ste prema sebi i prema drugima, kako se nosite s autoritetima, jeste li radišni ili pustolovno idete od avanture do avanture, u kojem smjeru vrtite svoje kolo sreće, kako se nosite s iskušenjima i porocima, jesu li vaši planovi čvrsti i realni ili će se sve iznenada srušiti kao kula od karata.

         
Ocjena: 4.8 / 5 (280 ocjena)