Ulje avokada

Ulje avokada

 Avokado je ukusno voće porijeklom iz tropskih područja Južne i Sjeverne Amerike a konzumirale su ga još i Maje. U Europu je stiglo tijekom 17. stoljeća. Zbog svog finog okusa, ali i čitavog niza vrijednih hranjivih i ljekovitih svojstava, ovo je voće danas popularno diljem svijeta. Bogato je, među ostalim, nezasićenim masnim kiselinama, kalijem, željezom, magnezijem, kalcijem i vitaminima A, C i E. No, osim kao svježa namirnica, avokado se često koristi za izradu iznimno vrijednog eteričnog ulja. Proizvodi se hladnim prešanjem cijele voćke, što uključuje meso i koštice, a rezultat je gusto ulje, čija boja može biti žuta do tamno zelena, odnosno smeđa. Iako se čini da je ulje avokada masno, koža ga jako lako i brzo upija. Zbog svog bogatog sastava i obilja vitamina koje sadrži, ovo se ulje smatra jednim od najkorisnijih proizvoda u njezi kože i kose. Zato se često upotrebljava u kozmetičkoj industriji, kao sastavni dio brojnih preparata za njegu lica i tijela. Jedna od njegovih glavnih karakteristika je da pojačava otpornost kože, kao i da je čini čvršćom i elastičnijom. Osim toga, hidratizira je i regenerira, sprječavajući starenje. Također, ovo ulje posjeduje i vrijedna protuupalna svojstva. Učinkovito je, među ostalim, u prevenciji nastanka bora.

 

         

Ocjena: 4.6 / 5 (476 ocjena)